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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha : |
12/07/2023 |
Actualizado : |
12/07/2023 |
Tipo de producción científica : |
Capítulo en Libro Técnico-Científico |
Autor : |
JOHANSSON, E.; KUKTAITE, R.; LABUSCHAGNE, M.; LAMA, S.; LAN, Y.; NAKIMBUGWE, D.; REPO-CARRASCO-VALENCIA, R.; TAFESSE, F.; TESFAYE, K.; VÁZQUEZ, D. |
Afiliación : |
EVA JOHANSSON, Department of Plant Breeding, The Swedish University of Agricultural Sciences, Lomma, Sweden; RAMUNE KUKTAITE, Department of Plant Breeding, The Swedish University of Agricultural Sciences, Lomma, Sweden; MARYKE LABUSCHAGNE, Department of Plant Sciences, University of the Free State, Bloemfontein, South Africa; SBATIE LAMA, Department of Plant Breeding, The Swedish University of Agricultural Sciences, Lomma, Sweden; YUZHOU LAN, Department of Plant Breeding, The Swedish University of Agricultural Sciences, Lomma, Sweden; DOROTHY NAKIMBUGWE, Department of Food Technology and Nutrition, School of Food Technology, Nutrition & Bioengineering, Makerere University, Kampala, Uganda; RITVA REPO-CARRASCO-VALENCIA, Centro de Investigación e Innovación en Granos Andinos, CIINCA, Universidad Nacional Agraria la Molina, Lima, Peru; FIREW TAFESSE, Centro de Investigación e Innovación en Granos Andinos, Ethiopian Biotechnology Institute, Addis Ababa, Ethiopia; KASSAHUN TESFAYE, Centro de Investigación e Innovación en Granos Andinos, Ethiopian Biotechnology Institute, Addis Ababa, Ethiopia; Centro de Investigación e Innovación en Granos Andinos, Institute of Biotechnology, Addis Ababa University, Addis Ababa, Ethiopia; DANIEL VÁZQUEZ PEYRONEL, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Adaptation to abiotic stress factors and their effects on cereal and pseudocereal grain quality. (Chapter 14). |
Fecha de publicación : |
2023 |
Fuente / Imprenta : |
In: Marianna Rakszegi, Maria Papageorgiou, João Miguel Rocha (eds). Developing sustainable and health promoting cereals and pseudocereals. Academic Press, 2023,
Pages 339-358. https://doi.org/10.1016/B978-0-323-90566-4.00001-1 |
ISBN : |
978-032390566-4; 978-032390689-0 |
DOI : |
10.1016/B978-0-323-90566-4.00001-1 |
Idioma : |
Inglés |
Contenido : |
Cereals and pseudocereals act as staple food crops in various regions of the world, with major contribution to human energy and nutrition. They are consumed primarily as bread, porridge, pancakes, or as whole grain alternatives. Quality of these crops is either related to the end uses or to their content of nutritionally important components. Abiotic stress has an influence on the physiological development of the plant, with in general a negative impact on yield, by severe effects from certain stresses on specific timings of the growth cycle. The impact on plant development also influences the uptake, transport, and storage of various compounds in the plant, and thus, also grain quality. Emerging novel technologies allow comparisons of large sets of phenotypic and genotypic data and development of markers useful for selection of suitable genotypes. Pyramiding genes for tolerance to a combination of abiotic stresses is a necessity for crops securing food to the coming generations. © 2023 Elsevier Inc. All rights reserved. |
Palabras claves : |
End-use quality; Food security; Novel breeding tools; Nutrition; Staple food crops; Sustainable Development Goals (SDGs); Yield; Zero hunger - Goal 2. |
Asunto categoría : |
S01 Nutrición humana - Aspectos generales |
Marc : |
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha actual : |
21/12/2023 |
Actualizado : |
21/12/2023 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Agropecuarias |
Autor : |
PEREYRA, S.; CASTRO, M.; VERO, S.; SILVA, P.; CAL, A.; TISCORNIA, G.; GONZALEZ, N.; BENTOS, D.; ALVAREZ, W.; RABAZA, S.; SEVILLANO, L.; BRANCATTI, G.; FRANCIA, C.; RAFFO, M.A.; GERMAN, S.; PÉREZ, C.; GARMENDIA, G.; PAREJA, L.; RODRÍGUEZ, A.; PENDAS, C.; QUINCKE, M.; VÁZQUEZ, D.; RODRIGUEZ, M. |
Afiliación : |
SILVIA ANTONIA PEREYRA CORREA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MARINA CASTRO DERENYI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; SILVANA VERO, Facultad de Química - Udelar; MARIA PAULA SILVA VILLELLA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ADRIAN TABARE CAL ALVAREZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GUADALUPE TISCORNIA TOSAR, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; NESTOR RICARDO GONZALEZ PEREZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; DAHIANA BENTOS MOYANO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; WILLIAM HORACIO ALVAREZ FIGUEROA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; SAMUEL RABAZA SOULIER, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; LEYDI GIOVANNA SEVILLANO BONILLA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GIANELLA BRANCATTI, Facultad de Química - Udelar; CAROLINA FRANCIA, Facultad de Agronomía, Udelar; MIGUEL ANGEL RAFFO BUSCO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; SILVIA ELISA GERMAN FAEDO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; CARLOS PÉREZ, Facultad de Agronomía, Udelar; GABRIELA GARMENDIA, Facultad de Química - Udelar; LUCÍA PAREJA, CENUR-Litoral Norte, Udelar; ALEJANDRA RODRÍGUEZ, IPTP, Facultad de Química, Udelar; CINTHIA PENDAS, IPTP, Facultad de Química, Udelar; MARTIN CONRADO QUINCKE WALDEN, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; DANIEL VÁZQUEZ PEYRONEL, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MARCELO JULIAN RODRIGUEZ ALONZO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Fusariosis de la espiga en trigo y micotoxinas asociadas: contribuyendo a reducir su riesgo. |
Complemento del título : |
Cultivos. |
Fecha de publicación : |
2023 |
Fuente / Imprenta : |
Revista INIA Uruguay, Diciembre 2023, no.75 p.54-58. |
Serie : |
(Revista INIA; 75). |
ISSN : |
1510-9011 |
Idioma : |
Español |
Contenido : |
Los avances de la investigación en los últimos 20 años generando conocimientos en la biología y epidemiología de la FE en nuestros sistemas de producción, en la diversidad de las poblaciones de Fusarium y sus toxinas asociadas, y herramientas disponibles para el manejo integrado, asisten en minimizar el riesgo de niveles de micotoxinas y residuos de fungicidas en los granos de trigo por encima de los permitidos. |
Palabras claves : |
AGROALIMENTOS - INIA; SISTEMA AGRÍCOLA-GANADERO - INIA; SISTEMAS DE INFORMACIÓN Y TRANSFORMACIÓN DIGITAL - INIA. |
Thesagro : |
FUSARIOSIS DE LA ESPIGA DE TRIGO; TRIGO. |
Asunto categoría : |
-- |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/17456/1/Revista-INIA-75-dic-2023-13.pdf
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Marc : |
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